Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Burhaniye'ye özgü Kızıklı İşi” bıçak üretimine devam

Burhaniye

Burhaniye bağlı Kızıklı Köyünde 5 nesildir bıçakçılık mesleğini sürdüren Ethem Polat halen daha oğlu ile birlikte ‘Kızıklı İşi' adlı bıçakları üretmeye devam ediyor.

Burhaniye bağlı Kızıklı Köyünde 5 nesildir bıçakçılık mesleğini sürdüren Ethem Polat halen daha oğlu ile birlikte ‘Kızıklı İşi' adlı bıçakları üretmeye devam ediyor.
Kızıklı Köyünde 5 nesildir bıçakçılık mesleğini sürdüren ve mesleğinin son temsilcisi 73 yaşındaki Ethem Polat, 44 yaşındaki bıçak ustası oğlu Tanju Polat ile birlikte ‘Kızıklı İşi' adlı kemik saplı ve kınlı bıçaklarını sipariş üzerine üretmeye devam ediyor.
Burhaniye ilçesinde Kızıklı İşi” adıyla namı duyulan ve hayvan boynuz'undan yapılan sapları ve kınları ile satılan bıçakları üreten Baba Ethem Polat ile oğlu Tanju Pulat, mesleğinin son temsilcisi olduklarını açıkladı.
Bıçakçılık mesleğinin hatırladıkları kadarıyla köylerinde 5 nesildir yani büyük dedelerinden bugünlere kadar geldiğini anlatan Ethem Pulat, ürettiği bıçakların keskinliğine ve çeliklenmesine garanti verirken Türkiye'nin her tarafından sipariş aldıklarını söyledi.
‘Koca Usta' lakaplı Ethem Polat, Kızıklı İşi adı altında ürettikleri bıçakların kemik saplı, özel kılıflı ve özel dövmeli Kızıklı İşi” yazısı bizim garantimizdedir. Elimizdeki son ürettiğimiz 4 bıçak Van'dan sipariş verildi ve yakında göndereceğiz. Yeni siparişlere ise oğlumla birlikte üretmeye devam ediyoruz. Eskiden Kızıklı Köyünde üretiyorduk ama 1969 yılında Burhaniye'ye geldik ve burada üretmeye başladık” dedi.
Sipariş üzerine ürettikleri kılıç ve bıçakların iki oluklu olduklarından yasal sorun teşkil etmediğini dile getiren Ethem Pulat, tarihi dövmeli kılıç ürettiklerini söyledi.
Avcı bıçağından ekmek bıçağına kadar çeşitli Kızıklı İşi” dövme bıçaklar üretirken, bu meslekte artık çırak yetişmeğinden yakınan Tanju Polat ise, kendisinin de babası gibi emekli olmasıyla mesleğin biteceğini öne sürüp, bir günde ancak bir adet bıçak üretebildiklerini kaydetti.
Özel işlemeli, dövmeli, kemik saplı Kızıklı İşi” bıçak fiyatının 70 ile 80 lira arası satıldığını ifade eden Polat, ürettikleri özel ve tarihi çelik kılıçlar için fiyat söylemedi.
Haber : Enver Dolgun



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı